PAPIEREN BANDEN


Voltaire,ouvres de, 1739, Amsterdam. Deel vier van een vierdelige set.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: het naaisel is grotendeels afwezig.De randen van het omslag zijn beschadigd. De rug van het omslag en één perkamenten binding ontbreken.

Behandeling: het boekblok is via de oorspronkelijke naaigaten opnieuw genaaid. Er is een nieuwe perkamenten binding toegevoegd.Het omslag is hersteld met op kleur gebracht Japans papier.


J. Slauerhoff, Het leven op Aarde, 1934, Rotterdam. Met opdracht van Slauerhoff aan Clara Eggink.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: het omslag is beschadigd, er ontbreekt op diverse plaatsen materiaal. De voorzijde van het omslag is alleen via een (belangrijk) exlibris nog met het boekblok verbonden.

Behandeling: het omslag is hersteld met op kleur gebracht Japans papier. Aan de voorzijde is het omslagscharnier versterkt met op kleur gebracht Japans papier, aan de binnenzijde met neutraal Japans papier


H. van den Burg, Zinspreuken, 1743, Haarlem.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: het voorplat is los. De platkanten zijn beschadigd. De band heeft wat kale plekjes.

Behandeling: het voorplat is teruggeplaatst d.m.v. nieuwe bindingen van touw. Het scharnier van het voorplat is gesloten met op kleur gebracht Japans papier. De kale plekjes zijn geretoucheerd met aquarelverf.


Willem Elsschot, aantekenboekje, 1949.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: het voorplat en de rug ontbreken. Het achterplat is los. Het naaisel is zwak.

Behandeling: het naaisel is verstevigd met een strookje Japans papier. Het achterplat is teruggeplaatst d.m.v. Japans papier. Het boekje is voorzien van een beschermend papieren omslag en is opgeborgen in een op maat gemaakt mapje. Beide zijn gemaakt van hoogwaardig papier.


Pinetti de Mercy, Nieuw Natuurlijk Toverboek, 1817, Amsterdam.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: de achterzijde van het omslag is los van het boekblok. De voorzijde van het omslag ontbreekt. De rugbekleding is beschadigd.

Behandeling: de achterzijde van het omslag is teruggeplaatst. De rug van het omslag is hersteld met op kleur gebracht Japans papier. Aan de voorzijde is een nieuw omslag aangebracht, het is gemaakt van handgeschept papier en zelfgemaakt sierpapier (kievitsmarmer).


Nescio, Dichtertje, de Uitvreter, Titaantjes, 1918, Haarlem.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: het boekblok heeft lichte papierschade. De band is ook licht beschadigd (kleine scheurtjes, en enig verlies van materiaal). De rug van het omslag is vrijwel helemaal los van de rug van het boekblok maar is met (sterk verkleurde) lijm al eens vastgezet. De rug van het boekblok bevat geen werkzame kleefstof meer.

Behandeling: de papierschade is hersteld met neutraal (boekblok) en op kleur gebracht (omslag) Japans papier. Alle (harde) lijmresten zijn verwijderd. De rug van het boekblok is van een laagje kleefstof voorzien, het omslag is vastgezet op de rug van het boekblok.


Rie Kooyman, Mijn dierenboek, [1943], Amsterdam.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: de nietjes zijn roestig en hebben lichte papierschade veroorzaakt. De platten zijn los, ze zijn in een eerder stadium met plakband weer aan elkaar verbonden. Het plakband is verwijderd, er zijn donkere en kleverige lijmresten achter gebleven.

Behandeling: de papierschade is hersteld met neutraal Japans papier. De platten zijn weer met elkaar verbonden d.m.v. een strook Tyvek®. De lijmresten van het plakband zijn verwijderd. Het boekblok is weer met de band verbonden (met een cahiersteek aan het Tyvek® genaaid). De rug is afgewerkt met op kleur gebracht Japans papier.


F. Bordewijk, Vertellingen van generzijds, 1950, Rotterdam. Foedraal van gerild en gevouwen karton.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: het foedraal is vooral aan de open zijde beschadigd, er ontbreekt enig materiaal. Aan de frontzijde zijn enkele kleine scheurtjes aanwezig. De randen zijn wat beschadigd, er ontbreekt plaatselijk materiaal van de blauwe bovenlaag. De rug van het foedraal bevat een scheur.

Behandeling: alle scheuren zijn aan de binnenzijde gesloten met neutraal en sterk (52 gram) Japans papier. De afwerking is uitgevoerd met op kleur gebracht Japans papier.


James Cook, James King e.a., Reis naar den stillen oceaan... / Reis naar de Zuidpool...,1787-1793, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: de binnenscharnieren zijn plaatselijk gescheurd. De eerste katernen van beide boeken zijn bijna los (gebroken garen). De ruggen van de banden zijn beschadigd, er ontbreekt sierpapier en het papier is plaatselijk los.

Behandeling: de (bijna) losse katernen zijn opnieuw aan het boekblok genaaid. De binnenscharnieren zijn gesloten met neutraal Japans papier. Het sierpapier is hersteld met op kleur gebracht Japans papier.


Ch. Caumette, Eclaircissemens des antiquités de la ville de Nismes...,1766, Nismes.

     
Foto's voor en na de behandeling

Schade: het boekblok bevat enige lichte papierschade (titelpagina). Het omslag is niet met de rug van het boekblok verbonden en is daardoor extra kwetsbaar. De rug van het omslag is incompleet.

Behandeling: de papierschade is hersteld met neutraal Japans papier. Het omslag is hersteld met op kleur gebracht Japans papier. Het boekje is afgeleverd in een op maat gemaakt doosje van zuurvrij karton.